Euphonia... door de eeuwen heen

Euphonia... door de eeuwen heen

Muziekvereniging Euphonia uit Meerkerk is opgericht op 1 december anno 1898, het kroningsjaar van koningin Wilhelmina en heeft inmiddels 7 dirigenten gehad. L.J. Gerritsen uit Gorinchem heeft van 1905 tot 1955 het langst de dirigeerstok gehanteerd. Onder zijn leiding zijn er veel successen behaald, waaronder promotie naar de hoogste afdeling van de blaasmuziek; de Vaandelafdeling der K.N.F. in 1947. Ook onder leiding van de daarop volgende dirigenten Cees van Delsen, Willy Schobben, Jan Brons, Henk Bonenkamp zijn mooie muzikale successen geboekt en heeft het orkest Euphonia een aantal malen voor radio en tv opgetreden. 
Vanaf 1 januari 2013 staat 
het fanfareorkest van Euphonia Meerkerk onder leiding van dirigent Stephan Koppelaar.

Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan in 1998 is er een CD uitgebracht met vele mooie, historische geluidsmomenten. De oudste opname van deze cd dateert uit 1948, het jaar waarin Euphonia 50 jaar bestond en het jaar waarin de door leden van de muziekvereniging Euphonia gebouwde muziektent in gebruik werd genomen. Deze opname is gemaakt op een 78-toeren glasplaat in de nieuwe muziektent en bevat onder andere de Kleppenmars, waarbij Euphonia een groep schoolkinderen begeleidt, die deze mars met houten kleppers meespelen, hetgeen een spetterend effect geeft. 

Deze cd is dan ook in de eerste plaats een historisch geluidsdocument van muziekvereniging Euphonia Meerkerk, waarop zo nu en dan een verkeerde noot of een zweving in de stemming en klankenbalans de revue passeren, maar het enthousiasme en de inzet waarmee door de muzikanten van Euphonia Meerkerk gemusiceerd wordt is hartverwarmend en biedt ook anno 2011 "welluidende" perspectieven voor de komende jaren. 

Ook nu staat muziekvereniging Euphonia nog steeds midden in de Zederikse samenleving. We nemen met het orkest deel aan Koningsdag, dodenherdenking en al ruim dertig jaar doen we mee met de Volkskerstzang. Ook hebben we een aantal jaar geleden een project gedaan met beide Meerkerkse basisscholen wat resulteerde in een spetterend concert. Het fanfareorkest van Euphonia telt momenteel ± 35 leden, daarnaast is er een jeugdorkest, een boerenkapel en een twintigtal leerlingen.

Deze website maakt voor een optimale werking gebruik van cookies. OK Toestaan Weigeren Lees voor meer informatie onze privacyverklaring privacy Cookie instellingen Dit veld is niet ingevuld De ingevulde tekst is te kort De ingevulde tekst is te lang